Hundgodis

Letar du komplement till din hunds torr- eller våtfoder är hundgodis ett utmärkt alternativ. Förutom att du kan använda hundgodis som belöning får din hund dessutom tillskott av näringsämnen och vitaminer. Hundben – eller tuggben som dom också kallas – håller din hund sysselsatt samtidigt som dom stärker och vårdar din hunds tänder. Läs mer om hundgodis och tuggben nedan.

Hundgodis är perfekt som motivation när din hund ska lära sig lyda eller lära sig nya tricks. Ett tips till dig är att alltid ha hundgodis i fickan – då är du alltid redo att belöna din hund när den utför önskade beteenden. Om din hund gör något du uppskattar och blir belönad ökar chansen att din hund upprepar beteendet om du lockar med en godis. Hundar älskar som bekant sitt godis.

Det finns väldigt mycket hundgodis att välja mellan och säkert har din hund sitt favoritgodis. Det kan till exempel vara flätade eller pressade tuggringar, godisbitar, godispinnar, träningsgodis eller tuggknutar. Viktigt att tänka på är att anpassa tuggben efter din hunds storlek. Håll alltid din hund under uppsikt när den tuggar på tuggben. Det har hänt att hundar sätter ben i halsen.

Som hundägare är det svårt att låta bli att belöna sin hund med godis men det kan bli för mycket av det goda. Hundgodis och tuggben har många fördelar men risken är att din hunds energiintag blir för högt. Det som händer i såna fall är att din hund går upp i vikt och det vill du undvika. Hundgodis får aldrig ersätta ett anpassat hundfoder av hög kvalitet utan är bara ett komplement.

Tips om din hund behöver gå ner i vikt

Om din hund gått upp i vikt behöver du och din hund göra något åt det. Och det så fort som möjligt. Det är viktigt att du är uppmärksam på din hunds vikt och kroppsform. Din hund ska ha en markerad och tydlig midja och du ska känna revbenen om du tar på den. Som hundägare har du ansvar över hur din hund mår och det ligger på dig att hjälpa din hund att hitta formen igen

Ett sätt att hjälpa din hund att gå ner i vikt att utöka dosen av daglig motion. Tänk också på hur motionen ser ut – det ger till exempel mer om din hund får springa lös i kuperad terräng än om du och din hund går runt kvarteret. Det är också viktigt att fundera över hur mycket foder din hund får och ur innehållet i fodret ser ut. Kolla alltid energimängd och fettinnehåll. Fodret kan vara boven.

Det viktigaste är inte mängden foder utan hur din hund mår. Du ska därför inte räkna deciliter och gram slaviskt – det räcker långt med att bara hålla koll på din hunds hull. Om du vill få din hund att sluta hetsäta kan du servera maten i en så kallad labyrintskål. Då räcker maten längre och samtidigt blir din hund aktiverad. Undvik också att dela med dig av din mat till din hund vid bordet.