Färskfoder

Lite förenklat kan man säga att färskfoder är foder som består av rått kött som frusits ned för att bevara viktiga näringsämnen.

Tanken med färskfoder är att den ska efterlikna hundens ursprungliga kost från när den levde i det vilda. Då var det bara rått kött på menyn. Färskfoder är fritt från konserveringsmedel, spannmål och andra tillsatser. Vill du veta mer om färskfoder? Läs vidare!

Biologically Appropriate Raw Food (BARF)

När du letar färskfoder till din hund kommer du med säkerhet komma i kontakt med termen biologically appropriate raw food. Det är engelska termen för det vi kallar färskfoder. Namnet kommer från att färskfoder ska efterlikna och ta hänsyn till hundens ursprungliga kost. Färskfoder innehåller just därför endast ben, grönsaker, organ och rått kött. Det passar hundens magsäck utmärkt!

Beställa färskfoder

Det går att beställa färskfoder via nätet. Dock är det inte alla e-handlare som erbjuder den möjligheten. Problemet med färskfoder är nämligen att det är en kylvara vilket det ställer enorma krav på korrekt temperatur vid transport. E-handlare som säljer färskfoder via nätet har speciella fryslådor anpassade för färskfoder – dessa transporteras sedan direkt hem till din dörr. Det är smidigt!

Fördelar med färskfoder

Ja, färskfoder har väldigt många fördelar. Till att börja med är det naturligt och utan både konserveringsämnen och tillsatsämnen. Eftersom färskfoder varken kokas eller värms upp bevaras alla enzymer och goda bakterier. Färskfoder är dessutom 100 % fritt från spannmål och har hög smaklighet. Det finns som sagt många fördelar med färskfoder men det finns tyvärr även nackdelar.

Nackdelar med färskfoder

Det finns i alla fall två nackdelar med färskfoder och dessa hänger samman. För det första måste färskfoder hållas i en obruten fryskedja. För det andra ökar risken för campylobakter och salmonella eftersom färskfoder inte värms upp. När färskfoder måste hållas i en obruten fryskedja försvårar det för hundägare som vill beställa via nätet. Fodret har därtill kort bäst-före-datum.

Forskning

Många har varit kritiska till den växande trenden att ge färskfoder till sin hund. Forskning pekar dock på att hundar som får rå föda istället för torrfoder håller sig friskare. Rekommendationen är att hundar ska äta åtminstone en fjärdedel rå föda. Det sämsta man kan ge hundar är matrester – det är nämligen rester som har starkast koppling till tumörer hos hund, vilket är värt att tänka på.

Dock är det inte hela sanningen. Matrester kan vara bra men bara om det är bra matrester. Om det är det eller inte beror förstås på hur din kost ser ut. Det finns exempel på mat ¬–framför allt kryddor – som din hund kan tillgodogöra sig. Några exempel på såna kryddor är gurkört, oregano och timjan. Kom ihåg att det är en sida av myntet. Det finns säkert forskare som tycker annorlunda.

Populära tillverkare

Du kommer märka att det finns många olika tillverkare att välja mellan när du ska köpa färskfoder. Några exempel på populära tillverkare av färskfoder är:

• Bravo Djurfoder
• Emmzo
• Fodax
• Halla Foder
• Klass Foder
• MUSH
• Nordic Hundfoder
• Pondus Foder
• Priima
• Purenatural
• Valio
• Vom og Hundemat