Kraftfoder

När grovfoder inte kan täcka din hästs näringsbehov kan du komplettera med kraftfoder. Om din häst bara går i hagen behöver han eller hon sannolikt inget annat än grovfoder. Det finns några riktlinjer du bör förhålla dig till om din häst inte ska få problem med varken mage eller tarm. En riktlinje är att du inte ska utfodra din häst med mer än 0,4 g kraftfoder per 100 kg per utfodringstillfälle.

Om din häst väger 400 kg får den som mest äta 1,6 kg kraftfoder per tillfälle. En risk med att ge för mycket kraftfoder är att det går osmält genom tarmarna, vilket kan leda till kolik. Innan du börjar utfodra din häst med kraftfoder kan du med fördel rådgöra med en sakkunnig veterinär. Kom också ihåg att det finns olika typer av kraftfoder. Med andra ord är kraftfoder ett samlingsnamn.

Två vanliga exempel på kraftfoder är havre och korn som båda är spannmål. Andra exempel är betfor, kli, linfrö, olja och soja. Det finns också blandningar av olika kraftfoder – till dessa hör müsliblandningar och pellets. Du kommer märka att olika foder har sina för- och nackdelar. Vilka dessa för- och nackdelar är beror dels på dina förutsättningar men framför allt på din häst.

Havre som kraftfoder

Utan tvekan är havre det mest använda kraftfodret. Den kan utfodras som hel, klippt eller krossad. Generellt kan man säga att hel är det bästa alternativet eftersom det innehåller mest näring.

Om din häst inte tuggar ordentligt är det bättre om du väljer klippt eller krossad havre. Inte sällan är det unghästar och äldre hästar som har svårt att tugga hel havre, vilket beror på deras tänder.

Korn som kraftfoder

Till skillnad från havre måste korn alltid krossas. Det beror på att kärnan i korn är så hård.

Det som tyvärr händer när spannmål krossas är att hållbarheten blir kortare. Om man vill undvika att hållbarheten förkortas kan man istället välja att stöpa sin spannmål.

När man stöper slår man kokhett vatten över sin havre eller korn och låter den sedan svalna innan utfodring. Väldigt smidigt.

Betfor som kraftfoder

Betfor är en restprodukt från sockerindustrin med högt energiinnehåll. När du kokar och strimlat sockerbetan blir betfibern kvar. Den blandas i sin tur med en annan restprodukt från sockerindustrin, nämligen melass. Resultatet kallas betfor. Något du behöver veta om betfor är att den sväller så fort den kommer i kontakt med vätska. Se därför till att blötlägga din betfor innan utfordring.

Kli som kraftfoder

Den restprodukt som blir när spannmål mals till mjöl kallas kli. Det brukar vara en kliblandning eller vetekli som båda innehåller mycket fosfor och protein.

Soja som kraftfoder

När du pressar olja ur sojabönor får du en restprodukt som innehåller mycket protein. Om ditt grovfoder innehåller för lite protein kan du använda soja.

Olja som kraftfoder

Du kan faktiskt använda matolja som kraftfoder. Framför allt om ditt grovfoder innehåller för lite energi eller om din häst är för mager. Välj olja av bra kvalitet.

Linfrö som kraftfoder

Många använder linfrö som proteintillskott. Prova gärna att utfodra din häst med linfrö som kokats i vatten. Du kan blanda resultatet med betfor eller kli.