Hästens näringsbehov

Hästar har olika stort näringsbehov. En växande häst behöver rätt näring för att växa och hästar som inte arbetar har lägre näringsbehov som arbetar. Det är inte mycket svårare än så. Hur näringsbehovet ser ut hos en häst beror inte bara på hästen i sig utan också på yttre omständigheter. Läs vidare för att lära dig mer om hästens näringsbehov. Det är kunskap som kommer väl till pass.

Underhållsbehov

Har du hört talats om underhållsbehov? Det är det behov hästen har när den inte är aktiv. Det vill säga när hästen varken arbetar, är dräktig eller ger di. Alla hästar har ett underhållsbehov. Hur stort behovet är varierar och beror framför allt på hur stor hästen är. Behovet är större hos hästar som väger 600 till 800 kilo än hos mindre ponnyer som endast väger cirka 200 kilo.

Hur stort behovet beror också på om hästen är lätt-, normal- eller svårfödd. Skillnaden mellan en lätt- och svårfödd är att en lättfödd häst behöver mindre foder för att behålla hull och vikt än en svårfödd häst. Generellt kan man säga att behovet hos lättfödda hästar är 10 % mindre än hos svårfödda hästar. Det vanliga är att kallblod och ponnyer är lättfödda medan varmblod är svårfödda.

Då behövs tillägg

I vissa fall behöver hästar tillägg av energi, mineraler, protein och vitaminer. Det gäller inte bara hästar som arbetar utan även digivande ston och växande unghästar. Dräktiga ston behöver i sin tur dräktighetstillägg från och med sin åttonde dräktighetsmånad. Hur mycket tillägg som behövs varierar – därför är det bra att fråga en sakkunnig om råd. Nedan hittar du enklare vägledning.

Hur stort arbetstillägg som behövs beror bland annat på hur ansträngande arbetet som utförs är. Exempel på hårt arbete är träning och tävling i grenar som fälttävlan, galopp och trav. Hit räknas förstås även hästar som arbetar inom jord- och skogsbruk. Överlag tränas hästar lätt till medelhårt. Hästar som tränar hårt eller mycket hårt är bara en minoritet.

Hästens proteinbehov

Dräktiga och digivande ston har större proteinbehov än vuxna hästar som inte är varken dräktiga eller digivande. Växande hästar har också större behov av protein eftersom de fortfarande utvecklas. Gemensamt för både dräktiga och digivande samt växande unghästar är att de är i färd med att bygga upp något och protein är kroppens byggstenar. Därför är behovet större hos dessa.

Viktiga mineralämnen

Förutom protein behövs mineralämnen. Framför allt fosfor och kalcium som är avgörande för cellernas energiomsättning, muskelarbete och för skelettet. Det är viktigt att hästen får fosfor och kalcium i bra proportioner till varandra, detta för att skelettet inte ska bli urkalkat. I regel ska det vara mer kalcium än fosfor i hästfoderstaten. Rådgör gärna med en veterinär som är expert på området.

Hästar behöver även natrium som finns i koksalt. Behovet täcks genom att det finns tillgång till en saltsten. Eftersom hästar svettas ganska mycket är det ibland nödvändigt att ge extra salt. Det gäller framför allt till hästar som tränar och tävlar aktivt och framför allt under sommarhalvåret. Andra mineraler som hästar också behöver är bland andra magnesium, selen och zink.